Aşı Çalıştayı İzmir’de Başladı
24 Ağustos 2020

OZHN1807.JPG

Sağlık Bakan Yardımcısı ve Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emine Alp Meşe başkanlığında organize edilen ”Aşı Çalıştayı” İzmir’de başladı.


İzmir’in Urla İlçesinde yer alan Sağlık Bakanlığı Ulusal Ve Uluslararası Acil-afet Eğitim Ve Simülasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen Çalıştaya, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdat Amreyev, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, İzmir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. M. Burak Öztop, Sağlık Bakanlığı üst düzey yöneticileri ve Türk Konseyi Üye Ülkelerin temsilcileri ile Ülkemizde farklı üniversitelerde görev yapan bilim insanları katıldı.


“Amacımız hem kendi ülkelerimize hem de küresel sağlığa katkı sağlamak “

Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu Aşı Çalıştayı’nın açılış programında konuşan Prof. Dr. Emine Alp Meşe, bu programı gerçekleştirme amaçlarının; Konsey üyesi ülkelerin aşı ile ilgili var olan çalışmaları konusunda bilgi alışverişinde bulunmak ve ortaya çıkaracak sinerji ile hem kendi ülkelerine hem de küresel sağlığa katkı sağlamak olduğunu belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı olarak, ülkemizde yürütülen aşı çalışmalarında her türlü kolaylığı gösterdiklerini ifade eden Bakan Yardımcısı “Türkiye’de şu an 13 çalışma mevcut. Bunlardan üç çalışmada hayvan denemeleri devam ediyor. Bugün bizlerle beraber olan hocalarımızdan bazıları da bu çalışmaların içinde aktif olarak yer almaktadır.  Diğer yandan da uluslararası arenadaki tüm gelişmeleri de yakından takip ediyor, klinik çalışmalarda işbirliği yapıyoruz” dedi. 


“Sadece aşı alanında değil, sağlığın diğer bileşenlerinde de bir araya gelip önemli başarılara imza atabiliriz.”

Sağlık Bakan Yardımcısı ve Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emine Alp Meşe konuşmasına şöyle devam etti:

“Şu anda açılışını gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik, bundan sonraki birlikteliklerimiz için bir başlangıçtır. Sadece aşı alanında değil, sağlığın diğer bileşenlerinde de bir araya gelip önemli başarılara imza atabiliriz. Birlikte üretebileceğimiz çok şey var. Birlikte başarabileceğimiz çok hedefler var. Birlikte sevinebileceğimiz çok başarı var. Bu tarihi çalışmada hepimizin imzasının olmasını istiyoruz.


“Diğer ülkelerdeki, bilimsel çalışmalara devam edenKonsey Üyesi ülkelerin bilim insanlarını bizlerle olmaya davet ediyorum”

Biliyor ve yakından takip ediyorum ki, Konsey Üyesi ülkeler Azerbaycan, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye’nin yurtdışında birçok bilim insanı var. Amerika’da, Kanada’da, Avrupa ülkelerinde, Japonya’da, Kore’de, Çin’de bilimsel çalışmalarına devam eden birçok gencimiz ve tecrübeli bilim insanlarımız var. İleriki dönemlerde onları da bizlerle birlikte olmaya davet ederek var olan bilimsel gücümüzü daha da ileriye taşıyabiliriz.  “


“Sizleri İzmir de ağırlamaktan ötürü mutluluk duyuyoruz”

İzmir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. M. Burak Öztop’ da yaptığı konuşmasında birbirinden değerli bilim insanlarını İzmir de özellikle Urla Karantina Adasında ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek programa katılan herkese “ hoş geldiniz “ dedi. Op. Dr. M. Burak Öztop Urla Karantina Adası’ndan bahsederek tarihçesiyle ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Karantina Adasının günümüzde deneyimli eğitim kadrosu ile uluslararası standartlarda eğitimlerin yapılabildiği bir eğitim merkezi olarak kullanıldığını da sözlerine ekledi.


“Aşı Çalıştayı, sağlık alanındaki iş birliğimizin somut bir göstergesidir”

Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdat Amreyev, Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulunun amacının, Covid -  19 ve diğer tehlikeli enfeksiyonlara karşı verilen mücadelede işbirliğimizi daha da güçlü hale getirmek olduğunu dile getirdi. “Laboratuvardan Aşılamaya başlığı altında düzenlediğimiz Aşı Çalıştayının, sağlık alanındaki iş birliğimizin somut bir göstergesidir. İlk kez fiziki ortamda gerçekleştireceğimiz, kapasite artırma amaçlı eğitim çalıştayını düzenleyen Türk tarafımıza içten teşekkürlerimi sunarım.” diye konuştu.


“Türkiye’den Kazakistan’a yapılan yardımların çok önemli”

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly ‘de, Kazakistan ve Türkiye Cumhuriyetlerinin işbirliğinin sağlığın her alanında da devam ettiğini özellikle Covid-19 pandemisinde de Türkiye’den Kazakistan’a yapılan yardımların çok önemli olduğunu kaydetti.

Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu Aşı Çalıştayı’nın 3 gün süreceği, Ülkemizde ki ve Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ile Azerbaycanlı bilim insanlarının aşı konusunda yürüttükleri bilimsel çalışmalara ilişkin tecrübelerinin paylaşılacağı bildirildi.    

  • OZHN1813.JPG
  • OZHN1863.JPG
  • OZHN1852.JPG
  • OZHN1903.JPG
  • OZHN1907.JPG
  • OZHN1929.JPG
  • OZHN1940.JPG
  • OZHN1942.JPG