İzmir, Uluslararası Acil ve Afet Tıbbi Tatbikatına Ev Sahipliği Yapıyor
15 Aralık 2021

Sağlık Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ortaklığı ile Acil Tıp Kapasite Artırımı Programı kapsamında Afrika ülkelerinin katılımlarıyla “Acil ve Afet Tıbbi Uluslararası Ortak Saha Tatbikatı” İzmir’de başladı.

Urla Uluslararası Acil, Afet Eğitim ve Similasyon Merkezi'nde yapılan tatbikat öncesi düzenlenen toplantıya, Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Eray Çınar TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Rahman Nurdun, DSÖ İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlık İstanbul Coğrafi Ayrık Ofisi Direktör Vekili Dr. Irshad Ali Shaikh, İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi M. Burak Öztop ile Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Türk Devletleri Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye ülkelerinin temsilcileri katıldı.

“Hem Türkiye'de hem dünyada ihtiyacı olan herkese sağlık hizmeti veriyoruz

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Türkiye'nin 11 bin 155 kişilik büyük bir ekiple hem Türkiye'de hem dünyada ihtiyacı olan herkese yardım ettiğini belirterek “Ülkemiz Somali, Sudan, Nİjer, Bangladeş, Arnavutluk ve Kırgızistan'da yüzbinlerce insana sağlık hizmeti verirken, ülkelerin sağlık kapasitelerini güçlendirilmesine de katkı sunuyor. Ayrıca Suriye'de iç savaşın getirdiği yıkıcı sonuçları ortadan kaldırmak için 8 bölgede kesintisiz sağlık hizmeti vermeye devam ediyoruz. Milyonlarca insana sağlık hizmeti veriyoruz" şeklinde konuştu.

Dr. Birinci, "4 yılı aşkın süredir TİKA'nın değerli katkıları ve ülkemizdeki eğitmenlerin özverisi ile Afrika kıtasındaki 9 farklı ülkede yerinde yapılan eğitimler ve daha sonrasında bu eğitim merkezinde yapılan eğitici eğitimlerin sonucunda önemli bir yol aldığımızı görüyoruz"  dedi.

Bu ortak tatbikatın acil sağlık hizmetlerinde ortak dil oluşturma ve ortak hareket etmek için çok önemli olduğunu vurgulayarak "başlangıçlar önemli ama daha önemlisi bunu sürdürebilmek. Bu çalışmaları yeni ortaklarla devam ettirmek ve sağlam bir zincir haline gelmesini hedefliyoruz." diye konuştu.

“Bu tatbikat için 10 ambulans ekibi, bir mobil komuta ekibi ve bir sahra hastanesi oluşturulmuştur”

İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Burak Öztop da,  10 gündür devam eden eğitici eğitimi programını takiben bugün gerçekleştirilecek olan tatbikatta, hali hazırda eğitim görmüş olan 9 Afrika ülkesinden (Senegal, Nijer, Gambiya, Sudan, Çad, Somali, Gine, Kamerun, Cibuti)  45 sağlık personelince bir saha uygulamasının yapılacağını açıkladı.

“ Bu tatbikat için 10 ambulans ekibi, bir mobil komuta ekibi ve bir sahra hastanesi oluşturulmuştur. Tatbikat kapsamında Afrika ülkelerinde gelen 45 yabancı sağlık çalışanlarıyla, 112 ve UMKE Personelinden oluşan 70 Sağlık Çalışanı, 16 Ambulans ve Acil Sağlık Aracı, 4 UMKE aracı, 3 Lojistik Araç ve 1 mobil komuta aracı kullanılacak olup 1 adet heliport alanı, 76 metrekarelik 1 şişme çadır, 37.5 metrekarelik 4 şişme çadır ve 327 metrekarelik kapalı alana sahip 30 yataklı ağır iklim tipi sahra hastanesinden oluşmuştur.” Dedi.

Konuşmaların ardından Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci'nin telsizden verdiği talimatla tatbikat başladı. Tatbikatta, COVİD-19 vakalarına müdahale dahil 5 farklı acil durum senaryosunun sahada uygulaması yapıldı.

Tatbikatına katılan yabancı sağlık çalışanlarına sertifikaları verildi.

Tatbikatın ilk kısmının tamamlanmasının ardından protokol üyeleri sahra çadırına gelerek sağlık çalışanlarını ziyaret etti. Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci tarafından Acil ve Afet Tıbbı Uluslararası Ortak Saha Tatbikatına katılan yabancı sağlık çalışanlarına sertifikaları verildi.

• OZHN5900.JPG
  • OZHN5861.JPG