İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi M. Burak Öztop, yeni aile hekimliği yönetmeliğinin kazanımlarını basın toplantısında anlattı.
İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi M. Burak Öztop; aile hekimliği sistemini ve Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe giren yeni aile hekimliği yönetmeliğini, yönetmeliğin getirdiği yenilikleri ve sağlık hizmetlerine katkılarını basın mensuplarıyla paylaştı.
Dr. Öğretim Üyesi M. Burak Öztop “ sizlerle bir araya gelme amacımız, Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinin işleyişi ve süreci hakkında bilgi vermek hem de Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ndeki değişiklikleri ve katkılarını aktarmak” dedi.
“Ekim ayından bu yana Bakanlığımıza İlimizde 61 yeni birim açılışı talebi gönderildi.”
İzmir’de vatandaşlarımıza 1.428 Aile Hekimliği Birimi, 377 Aile Sağlığı Merkezi ile birinci basamak sağlık hizmeti verildiğini, İlimizde aile hekimi birimi başına düşen nüfus ortalamasının 3.165 olduğunu hatırlatarak nitelikli, kolay ulaşılabilir ve sürdürülebilir bir sağlık hizmeti sunumu için nüfus düşürme çalışmalarının hızla devam ettiğini belirtti.
” İzmir İl Sağlık Müdürlüğü olarak nüfus düşürülmesi için Ekim ayından bu yana Bakanlığımıza İlimizde 61 yeni birim açılışı talebi gönderilmiş, ayrıca 33 yeni birim için çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.
“ Yeni Yönetmelikle koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin önemi artıyor”
1 Kasım itibariyle yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile beraber; koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin, aile hekimliği çalışma sisteminde çok daha fazla önem kazandığına dikkat çeken Öztop aile hekimlerinin maksimum nüfusu 4000’den 3500’e düşürülerek hastalarına daha fazla zaman ayırmalarının hedeflendiğini ifade etti.
“Kronik hastalıkların erken tanısını ve takibini sağlamaya yönelik çalışmalar arttırıldı”
Dr. Öğretim Üyesi M. Burak Öztop konuşmasına şöyle devam etti:
“ Aile Hekimliği kişinin tüm sağlık sorunları için ilk başvuru noktası haline gelmiştir. Lohusa, gebe, bebek, çocuk ve yaşlı gibi özellikli nüfus gruplarının takibi çok daha önemli bir hale gelmiştir. Hipertansiyon, Diyabet, Obezite, Kalp Hastalıkları ve Kanser gibi kronik hastalıkların erken tanısını ve takibini sağlamaya yönelik HYP ( Hastalık Yönetim Platformu) sisteminin daha aktif kullanımını sağlayarak toplum sağlığını genel olarak iyileştirmeye yönelik teşviklere ağırlık verilmiştir.”
“Gereksiz 2. ve 3. Basamak başvurularının önüne geçilmeye çalışılıyor”
Özellikle, aile hekimliğine kayıtlı nüfusun, aile hekimini daha aktif kullanıp gereksiz 2. ve 3. Basamak başvurularının önüne geçilmeye çalışılmış ve hastanelerden ihtiyacı olan hastaların aile hekimi üzerinden çok daha kısa süre içinde randevu alabilmelerinin hedeflendiğini söyledi.
“Antibiyotik, mide koruyucu ve ağrı kesicilerin daha akılcı kullanımını sağlamak için düzenlemeler yapıldı”
“ Tüm dünyada ve özellikle Ülkemizde en büyük sağlık problemlerinden birisi olan antibiyotik direncinin önüne geçmek bunun yanında birçok kanser ve kronik hastalıkla ilişkileri gösterilmiş olan mide koruyucu ve ağrı kesicilerin daha akılcı kullanımını sağlamak için düzenlemeler yapılmıştır” diyen Sağlık Müdürü son olarak aile sağlığı çalışanlarının kat sayılarının iyileştirildiğini ve aile hekimlerinin süreçte maddi kayıplarının olmaması için iyi uygulamalarla birlikte kazançlı duruma girmelerinin sağlandığını sözlerine ekledi.
Toplantı, basın mensuplarının sorularıyla devam etti.