İzmir’de “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” Etkinlikleri…
07 Şubat 2020

OZHN4050.JPG


İzmir’de sigarayı bırakmak isteyenlerin sayısı, bir yıl öncesine oranla yüzde 5,5 oranında artarken sigara bırakma oranının da ki başarı da yüzde 26 olarak belirlendi.


Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hakan Bayrakçı, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” etkinlerinde yaptığı açıklamada; İzmir’de sigarayı bırakmak için, sigara bırakma polikliniklerine başvuran kişilerin tedavi programının başlangıcından 12 ay sonrasında, sigara bırakma oranının % 26 olduğunu belirtti. Dr. Hakan Bayrakçı, 2019 yılında 43 bin 546 kişinin İzmir’de hizmet veren 34 sigara bırakma polikliniğinden yararlandığını;  2018 yılında bu sayının 41 bin 187 olduğunu açıkladı.  “Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımızda yaklaşık % 5,5 bir artış söz konusudur.” Dedi.

  

“9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nü anlamlı ve önemli bir gün kabul ediyoruz”

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri kapsamında Konak Kent Meydanında stant etkinliği gerçekleştirildi.  Etkinliğe, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hakan Bayrakçı, Kamu Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Anıl Esen, Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Gökhan Afacan, Konak İlçe Sağlık Müdürü Dr. İbrahim Padır ile sağlık çalışanları katıldı. Stantta gün boyu vatandaşlara karbonmonoksit (CO) ölçümü yapıldı, sigaranın zararları ve korunma yolları hakkında bilgi verildi.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hakan Bayrakçı basına yaptığı açıklamada; Tütün ve tütün ürünleri kullanımından kaynaklanan her türlü zarara karşı yürütülen mücadele kapsamında “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü ”nün anlamlı ve önemli bir gün olarak kabul ettiklerini kaydetti. “ Sigara ve sigara dumanı, başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türünün ortaya çıkmasına sebep olmaktadır” diyen Dr. Bayrakçı akciğer kanserinin % 90’ının sigara nedeniyle meydana geldiğini söyledi. Diğer taraftan gırtlak kanseri, ağız boşluğu, yutak,  özofagus (yemek borusu), mide, kolon, pankreas, böbrek, mesane, meme ve serviks (rahim ağzı) kanserlerinin oluşumunda da sigaranın etkin rolü olduğunun altını çizdi.


Pasif içicilikte akciğer kanserine yakalanma riski %20 ila 30 daha yüksektir”

Dr. Hakan Bayrakçı konuşmasına şöyle devam etti:

“Dünya da her yıl, sigara içmeyen 7bin 300 kişi, ikinci el sigara dumanı nedeniyle akciğer kanserine yakalanıp hayatlarını kaybetmektedir. Sigara kullanıyor olmanız, sadece sizin değil çevrenizdeki bireylerinde kansere yakalanma sebeplerindendir. Sigara içmeyen fakat ikinci el dumana maruz kalan kişilerin akciğer kanserine yakalanma riski %20 ila 30 daha yüksektir. Üçüncü el duman, içilen bir sigaranın üzerinden aylar geçmesine rağmen yüzeylerde ve toz içinde kalabilen tütün ürünü kalıntısıdır. İnsanların üçüncü el dumana maruz kalmasından dolayı en çok çocuklar risk altındadır. Sıklıkla zeminlerde ve mobilyalarda dizlerinin üstünde hareket eden ve oynayan çocuklar sürekli ellerine ağızlarına götürmekte ya da ağızlarını evdeki eşyalara temas ettirmektedirler. Bebekler de üçüncü el dumandan olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Pasif içicilikte olduğu gibi, üçüncü el dumana maruz kalma durumu ani bebek ölümlerinin en büyük sebeplerinden birisidir.”


“Sigara Bırakma Polikliniklerine başvuran kişilerin tedavi programının başlangıcından 12 ay sonrasında, sigara bırakma oranı % 26 civarında”

Sigarayla mücadele çalışmaları kapsamında yürütülen koruma ve önleme çalışmalarının yanı sıra tütün ürünü kullanan bireylerin bırakmaları için teşvik edildiklerini ve bırakmak isteyenlere ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve Sigara Bırakma Poliklinikleri aracılığıyla destek sağlandığını hatırlattı.  “İlimizde 34 Sigara bırakma polikliniği hizmet vermektedir” diyen Dr. Hakan Bayrakçı 2019 yılında 43 bin 546 Kişinin polikliniklerden hizmet aldığını, 2018 yılında bu sayının 41 bin 187 olduğunu ve yaklaşık % 5,5 bir artışın olduğunu duyurdu. “Başvuran kişilerin tedavi programının başlangıcından 12 ay sonrasında, sigara bırakma oranı % 26 civarındadır. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattında, 7 gün 24 saat, sigara bırakma konusunda uzman danışmanlar tarafından destek sağlanmaktadır.  “ şeklinde konuştu.

İlginin yoğun olduğu etkinlikte, sigarayı bırakmak isteyen kişilere sigara bırakma polikliniklerine yönlendirilerek tavsiyelerde bulunuldu.

  • OZHN4050.JPG
  • OZHN4056.JPG
  • OZHN4057.JPG
  • OZHN4058.JPG
  • OZHN4080.JPG
  • OZHN4081.JPG
  • OZHN4089.JPG
  • OZHN4090.JPG
  • OZHN4114.JPG
  • OZHN4137.JPG
  • OZHN4138.JPG
  • OZHN4146.JPG