DÜNYA KUDUZ GÜNÜ
24 Aralık 2019

28EYLÜL “DÜNYA KUDUZ GÜNÜ”

Halk sağlığında koruyucu hekimliğin ne kadar önemli olduğuna dair bilinenen tehlikeli zoonoz kuduz hastalığıdır. Koruyucu hekimlik etkin olarakuygulandığında hiç rastlanmayan kuduz hastalığı, en ufak bir hatadanyararlanarak ortaya çıktığında hem hayvanlar hem de insanlar için geri dönüşüyoktur. Bu nedenle 2007 yılında, kuduz aşısını bulan Pasteur’un ölüm yıldönümüolan 28 Eylül günü “Dünya Kuduz Günü” ilan edilmiştir. Dünya Kuduz Günü’ndeamaç; kuduz hastalığının hayvanlar ve insanlar üzerindeki etkisi ve önemihakkında farkındalık yaratmaktır.

Kuduz Nedir?

Kuduz hastalığı et yiyen hayvanlarınçoğunlukla tükürük bezlerinde bulunan ve salyadan yaraya bulaşan kuduzvirüsünün meydana getirdiği viral bir ensefalittir.

Kuduza Karşı Hassas OlanHayvanlar Hangileridir?

Virüse karşı kurtlar, tilkiler, çakallarve yarasalar en hassas grubu oluştururken köpekler orta hassas grubuoluştururlar. Ancak hastalığın bulaştırılmasında köpekler en önemliaracılardır.

Kuluçka Süresi Ne Kadardır?

Kuduz hastalığının kuluçka süresigenellikle 3-8 haftadır. Nadir olmakla birlikte kuluçka süresi en kısa 4 gün,en uzun 19 yıl olarak bildirilen vakalar vardır. Bu süre alınan virüsmiktarına, etkenin virülansına, yaranın merkezi sinir sistemine yakınlığına veyara bölgesindeki sinir dokusunun sıklığına, yaranın büyüklüğüne, ısırılanyerdeki koruyucu materyal veya elbise bulunmasına göre değişmektedir.

Bulaşma Süresi NeKadardır?

Köpek ve kedilerin kuduz hastalığınıbulaştırması bu hayvanlarda hastalık belirtileri oluşmadan 3-7 gün öncebaşlayıp hastalık belirtilerinin bulunduğu sürece devam eder.

Kuduza yakalanmış hayvan ne gibibelirtiler gösterir?

·        Kuduzayakalanmış evcil bir hayvanda bazı huy değişiklikleri görülür.

·        Dahaönceleri normal davranış gösteren hayvanlar sinirli ve saldırgan olurlar.

·        Dikkatleriniçeken her şeye karşı ısırma ve saldırma isteği gösterirler.

·        Yutakfelcine bağlı olarak yutkunma reflekslerini  yitirdiklerinden, sudankorkarlar ve ağızlarından aşırı miktarda salya aktığı görülür.

·        Vahşihayvanlar, insanlara olan korkusunu yitirir ve evcil hayvan gibi insanlarayaklaşabilirler.

·        Geneldegece ortaya çıkan vahşi hayvanlar, gündüz de ortalıkta görülebilirler vedikkatini çeken her cisme saldırırlar.

·        Hastalığınileri safhalarında felç gelişir ve hayvanlar komaya girerek ölürler.

       

                                

        

Isırıldığınızda veyatemasa maruz kaldığınızda neler yapmalısınız ?

            Eğerısırılırsanız, ısırık yarasını vakit kaybetmeden bol su ve sabunla en az 15 dakikayıkayınız ve derhal bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Hekiminiz gerekli görürve aşı programına alırsa aşılarınızı aksatmadan uygulatınız.

            Eğer evcil hayvanınız ısırılırsahemen  bir veteriner hekime danışınız.

Kuduz Profilaksisi Nasılyapılır?

Kuduz hastalığı mutlak öldürücüolduğundan, korunma ve hastalık etkeniyle karşılaşmayı takiben enfeksiyonundurdurulması önemlidir. Bu nedenle kuduz yönünden sürekli risk oluşturanişlerde çalışan kişilerde temas öncesi profilaksi, kuduz şüpheli temas durumlarındaise temas sonrası profilaksi uygulanmalıdır. Temas sonrası profilaksideöncelikle kuduz şüpheli bir temas olup olmadığı ve temasın niteliğideğerlendirilmelidir. Temas sonrası profilaksi yara bakımı, aşı yapılması vekuduz immünglobülini uygulanması basamaklarını kapsar.

           

Kuduz RiskliTemasa Maruz Kalındığında nereye başvurmalıyım?

            İlimizde Kuduzriskli temasa maruz kaldığınızda İzmir İl Sağlık Müdürlüğü web sayfasında yeralan ve devamlı güncellenen size en yakın “KuduzAşı Uygulama Merkezi” ne müracaat ediniz.

Kuduz Aşı UygulamaMerkezleri Linki: https://www.ism.gov.tr/KuduzAsiUyMer.aspx